Opis
Priznani slovenski strokovnjak za prehrano in gastronomijo dr. Dražigost Pokorn je deloval na številnih področjih prehrane zdravega in bolnega človeka.
V knjigi Gastronomija razumljivo, jasno in prepričljivo govori o umetnosti pripravljanja in uživanja jedi.
V izvrstnem uvodu nazorno popelje bralca skozi razvoj človekovega načina prehranjevanja ter opiše različne režime prehranjevanja.
V poglavju o zgodovini kulinarike razloži, kdo vse se je ukvarjal z umetnostjo združevanja okusov in kdo so bili pisci velikih strokovnih del s tega področja.
Poglavje o jedilnikih prinaša zgodovinski pregled jedilnikov skozi čas, pa tudi primerjavo med posameznimi kuhinjami ter svojevrstnimi pgoogledi na način sestavljanja jedilnikov- od najbolj preprostegado klasičnega francoskega jedilnika.
Zvemo za živila, ki spadajo v posamezne skupine živil glede na prevladujočo energijsko hranilno snov, in dobimo nekaj uporabnih predlogov, v kakšnih dnevnih količinah naj jih uživamo. Spremlja jih predlog celodnevnega jedilnika hranilno uravnotežene prehrane. Pokorn dodaja mediteranski jedilnik, ki vključuje pomembna varovalna živila.
Avtor med drugim predstavi tudi najnovejše ugotovitve o delovanju čutov ob okušanju in vonjanju hrane, kar je zlasti pomembno za poklicne gostince, če želijo zadovoljiti goste, ki se razlikujejo po zdravstvenem stanju, starosti, spolu, narodnosti, veri in prehranskih navadah.
Učbenik se zaključi s slovarjem tujk in stvarnim kazalom.
Vsebina:
- Uvod v gastronomijo
- Kratek opis zgodovine kulinarike
- Klasični jedilnik
- Jedilnik varovalne prehrane
- Okus hrane
- Uživanje hrane (Lakota,apetit,režim prehrane, motnje hranjenja…..)
- Gastronomski vidiki prebave
- Posledice pretiranega uživanja hrane, debelost.
Avtor: dr.Dražigost Pokorn
Format: 14,5 x 20 cm
Obseg: 160 strani
Trda vezava