-
Dietna prehrana bolnika
Priznani slovenski strokovnjak za prehrano in gastronomijo dr. Dražigost Pokorn je deloval na številnih področjih prehrane zdravega in bolnega človeka.
Priročnik »Dietna prehrana bolnika« poskuša poseči v vsa tista področja medicine, kjer lahko z ustrezno, prilagojeno, zdravo prehrano izboljšamo zdrave bolnika. Bolniki, kot tudi družinski ali drugi zdravniki, bodo v priročniku našli pregled diet ter osnovne in bistvene pomembne dietne oziroma prehranske napotke.
-
Gastronomija
Priznani slovenski strokovnjak za prehrano in gastronomijo dr. Dražigost Pokorn je deloval na številnih področjih prehrane zdravega in bolnega človeka.
V knjigi Gastronomija razumljivo, jasno in prepričljivo govori o umetnosti pripravljanja in uživanja jedi.
Vsebina:
- Uvod v gastronomijo
- Kratek opis zgodovine kulinarike
- Klasični jedilnik
- Jedilnik varovalne prehrane
- Okus hrane
- Uživanje hrane (Lakota,apetit,režim prehrane, motnje hranjenja…..)
- Gastronomski vidiki prebave
- Posledice pretiranega uživanja hrane, debelost.
-
Sladice
Sladice so sladko zadovoljstvo po jedi. Pojavile so se pred 200 leti, ko so nadomestile dolgo časa prevladujoče težke sladke poobedke iz mastnega testa ter obilo jajčne omake.
-
Mleko za zdravje
V primerjavi z drugimi živili je mleko idealna hrana, ker vsebuje vsa za življenje pomembna hranila.